Coca de recapte

La coca de recapte és una coca salada d'hortalisses escalivades, típicament mediterrània. Als Països Catalans s'elabora des de molt antic, tan al Principat com a les Illes i al País Valencià, des del Segrià fins l'Alacantí. Germanes de la coca de recapte catalana es poden considerar la pizza napolitana i les altres variants de coques italianes, turques, àrabs i magribines.
La recepta que presento pot tenir moltes variants segons si la massa de pa és gruixuda o prima, i segons els ingredients. Entre les hortalisses podrem triar el pebrot vermell o el  verd, l'albergínia, el carabassó, la ceba, el tomàquet... Entre els salaments podem optar per l'arengada, els seitons, els ganyims... Entre les carns podem escollir les diferents butifarres, els lloms i altres carns, normalment de porc. També podem optar per posar-hi només vegetals i donar-li un toc picant.

Ingredients per a la massa:
250gr. de farina
3 cullerades d'oli d'oliva
1/2 got d'aigua tèbia
Un polsim de sal
Llevat de forner liofilitzat (un sobret)

Ingredients per al guarniment de la coca:
2 Carabassons
3 Tomàquets
2 Pebrots vermells
2 Arengades
15 Olives mortes

Preparació de les arengades:
Es salen sardines grosses en una escorredora, sense tocar cap, tripa ni espines. Es deixen sagnar durant set dies a la nevera. Es pelen, s'escaten i es netegen a raig d'aixeta fins a poder-les esqueixar sense espines.

Preparació dels pebrots escalivats:
Es couen els pebrots damunt d'una planxa o a les brases, anant-los girant fins que estiguin ben cuits. Un cop freds es pelen i es reserven en oli d'oliva.

Preparació de la coca:
Es prepara la pasta per al pa en una olleta en la que hi posem la farina flor, l'oli el llevat i l'aigua. Es fa la massa fins que no s'enganxi als dits, afegint farina o aigua. S'estén la massa damunt del marbre amb un corró i es guarneix amb les hortalisses i el tall. El carabassó es pela i es talla a rodanxes fines. Es van posant capes d'hortalisses i talls d'arengada esqueixada, olives , tomàquets i pebrots tallats. S'enforna en forn ben calent a 200ºC durant mitja hora vigilant que no es torri massa.

Es pot servir calenta o freda. S'acompanya de vi negre D.O. Montsant 13º


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Poema de Tots Sants

La recepta: Sabó de llorer